Občania v referende rozhodnú o zotrvaní starostu vo funkcii

23.10.2009 Sabinov

Obyvatelia Šarišských Michalian v okrese Sabinov budú v sobotu 24. októbra v miestnom referende rozhodovať o zotrvaní Jozefa Brendzu vo funkcii starostu.
O konaní referenda rozhodlo obecné zastupiteľstvo v septembri tohto roka na základe petície, ktorú podpísalo 795 občanov. Komisia pri kontrole hárkov uznala 769 platných podpisov, čím boli splnené zákonné podmienky na vypísanie referenda.
Petícia bola priamou reakciou na udalosti, ktoré sa odohrali v obci 8. augusta, keď sa v areáli futbalového štadióna konalo neohlásené zhromaždenie prívržencov Slovenskej pospolitosti. Tí prišli protestovať proti rozmáhajúcej sa rómskej kriminalite v tomto regióne. K protestu sa vtedy pridalo aj množstvo obyvateľov obce. Starosta asi hodinu po začiatku akcie účastníkov vyzval, aby sa rozišli a zhromaždenie sa nakoniec skončilo zásahom polície.
Referendum sa uskutoční v sobotu v čase od 7,00 do 20,00 h a bude platné, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Prednostka obecného úradu Magdaléna Bilská pre TASR uviedla, že k dnešnému dňu registrujú celkom 2143 oprávnených voličov, ich konečný počet však bude známy až dnes popoludní.
V obci boli zriadené dva okrsky, jeden v priestoroch obecného úradu a druhý na základnej škole. Svoj názor budú môcť občania vyjadriť odpoveďou na referendovú otázku Ste za odvolanie starostu obce Šarišské Michaľany?
Podľa iniciátorov petície jedným z dôvodov na odvolanie starostu bolo to, že nezvládol situáciu počas protestného zhromaždenia, okrem toho mu vyčítajú aj neprehľadné spravovanie obce.
Starosta Jozef Brendza považuje petíciu za neodôvodnenú a jej spustenie označil za politický boj, ktorý rozpútala opozícia.
 

Vyberte región